Monday, July 11, 2011

lelaki dan gelang..

Zaman sekarang bukan perempuan je yg kemaruk nk pakai aksesori..lelaki pun da pandai bergaya..tapi yg xsdp mata memandang tu bila xkena dgn gaya..peesoalannya, boleh ke lelaki pakai gelang? tak menyerupai perempuan ke?Macam mana pula dgn isu gelang perubatan?yg dikatakan boleh sembuhkan penyakit?

Larangan memakai gelang tangan wlpun untuk tujuan kesihatan, telah ditegaskan oleh Rasullulah s.a.w .: Hadis Imran bin Hussein r.a., bahawasanya Rasullulah s.a.w. telah melihat pergelangan tangan seorang lelaki yang memakai gelang yang diperbuat daripada tembaga, maka baginda bertanya kepada lelaki berkenaan.

"Apakah bendanya ini"?Lelaki itu berkata,"Ia adalah gelang perubatan". Rasullulalah bersabda,"Sesungguhnya benda itu tidak memberi apa-apa(faedah wlpun utk tujuan perubatan),buangkan benda itu drp. diri anda, jika sekiranya anda mati dan benda itu ada pada diri anda, maka anda tidak akan berjaya (selamat) untuk selama-lamanya." Hadis Sahih yg ke-19,885 Riwayat Imam Ahmad.

Di Malaysia trend ini bermula di mana gelang hitam diberikan sebagai hadiah orang yang baru balik dari Mekah.Sekarang ini dibenarkan oleh Tabung Haji kepada jemaah haji apabila berada di Tanah Suci supaya mereka mudah dikenali atau dikesan jika berlaku sebarang kes hilang atau kemalangan.

Jenis-jenis gelang yang di haramkan bagi lelaki:-
1) Gelang Kayu koka
2) Gelang Kristal
3) Gelang Tasbih
4) Gelang Getah plastik
5) Gelang Besi magnet
6) Gelang Besi Tabung Haji (apabila berada di Malaysia)

Jenis2 gelang yang diharuskan:-
1) Gelang pesakit semasa berada di hospital (di tanda nama pesakit dan wad)
2) Gelang pesalah/penjenayah (dipakai oleh penjenayah yg telah di tangkap polis)
3) Gelang kaki bagi pesakit gila/jiwa.

Post ini bukan nk menghina lelaki2 diluar sana..cuma nk berkongsi sedikit info..
Terpulanglah kepada niat individu tu sendiri..harap2 jgn ada yg terasa hati yer..chill!! :)
No comments:

Post a Comment