Saturday, July 9, 2011

orang ni sedang berbohong..tanda-tandanyaa...

Cuba teliti ada xtanda-tanda ini pada dia...

1)Menyentuh hidung

Apabila seseorang itu berbohong, tisu-tisu erektil pada hidungnya akan dipenuhi darah menyebabkan ianya membesar. Fenomena ini juga dikenali sebagai kesan pinocchio. Jadi, apabila si dia bercakap dengan anda dan kerap menyentuh hidung yang tidak gatal, sebenarnya ada sesuatu yang diselindungkannya.

2)Menutup mulut

Ada sesetengah orang meletakkan tangan di atas mulut mereka apabila berbohong. Ini merupakan satu tindak balas automatik yang lahir dari segi psikologi kerana dari kecil lagi sudah dididik untuk tidak berbohong. Apabila mulut mengeluarkan kata-kata dusta, tangan cuba menghalangnya.

3)Pandangan mata
Ketika seseorang berbohong, kebiasaannya mereka akan mengelakkan untuk melakukan “eye contact”.Tapi jaga-jaga...bg yg dah tw fakta ini, mereka yg berbohong akan cuba meyakinkan pendengarnya dengan memandang tepat pada mata mangsa. Satu lg, sekiranya kelipan mata berkurangan dari kadar biasa, ini mungkin tanda berbohong. Sebaliknya, ada juga keadaan dimana sekiranya mata seseorang itu tiba-tiba berkedip dengan banyaknya, ini merupakan tanda-tanda tekanan perasaan yang berkemungkinan disebabkan berbohong juga. Kerlipan mata yang normal sahaja menunjukkan dirinya tidak berbohong.


4.Menggaru belakang telinga.
Sama halnya dengan bahasa tubuh menggaru mata atau hidung. Anda melihat seseorang merasa tidak selesa kerana mereka baru saja berbohong.

5. Meraba leher.
Satu penelitian mengungkapkan berbohong dapat menyebabkan rasa geli di kulit leher ( bagi yang mudah sensitive di bahagian lehernya ketika dikelitik ) sehingga ada kecenderungan seseorang menarik atau memperbaiki kolar baju mereka. Perilaku ini mengisyaratkan bahwa si pembohong merasa tidak selesa dengan apa yang dikeutarakannya

6)Melengah-lengahkan jawapan

Orang yang berbohong perlu berfikir sebentar untuk mereka cipta pembohongannya. Berfikir terlalu lama, berdehem, batuk dan sebagainya merupakan tanda-tanda bahawa orang tersebut mungkin berdusta.

7)Resah

Orang yang berdusta kerap gelisah dan mengubah-ubah posturnya. Apabila seseorang yang dalam keadaan tenang tiba-tiba sahaja menjadi resah dan tidak senang duduk apabila berhadapan dengan sesuatu soalan, ini berkemungkinan merupakan bahawa seseorang itu sedang berbohong. 

cuba lah praktikkan..tapi kalau xdpt kesan, buat cm aku buat..aku ske psiko org..aku akan provok dia smpai dia bgtw..em..aku bleyh tw punye klau ade yg nk mnipu..haaaa..jaga2...ada org yg menghatiiiii..huuuu

No comments:

Post a Comment